21 iunie 2010

La mulți ani!

"La Multi Ani României raționale, științifice și libere de superstiții mai mult sau mai puțin organizate! Vă invităm ca astăzi, de Ziua Mondială a Umanismului, să aveți mai multă încredere în capacitatea omului de a lărgi orizonturile cunoașterii prin progres științific pus în slujba unei vieți fericite bazate pe responsabilitate individuală, cooperare socială și respect reciproc!"

Atila Nyerges, președinte ASUR


"La mulți ani, umaniștilor de peste tot! Vă doresc ca toată lumea să ajungă să împărtășească valorile pe care le promovați!"

Maria Dumitrescu, simpatizantă ASUR


”La mulți ani, umaniștilor! De ziua noastră, îmi doresc să trăim într-o societate deschisă spre cunoaștere, cu oameni sceptici, eliberați de superstiții și mereu dornici de a cunoaște. Nu voi sufla într-o lumânare în speranța că mi se va îndeplini dorința, dar vă invit să participați și voi la construirea acestei societăți, prin adoptarea și promovarea stilului de viață umanist. La mulți ani!”

Monica Belițoiu, asistent executiv ASUR


”Sper că în curând nu vom mai avea nevoie de o zi specială în care sărbătorim umanismul, iar principiile pe care noi le promovăm vor deveni valori universal acceptate. La mulți ani!”

Daniel Gabriel Secară, colaborator ASUR


”Secular humanism is a world philosophy which promotes reason, ethics, human rights and justice. We do not support religious dogma as the only basis of morality nor do we accept the inclusion of religious dogma in civil laws. We promote scientific and rational thinking and the separation of church and state.”

J. Beth Ciesielski
, director executiv Centrul pentru Conștiință Critică


"Cum să urezi 'La mulți ani' unei comunități care nu există? A, abia se naște. Bine, dar nici n-a fost botezată, iar până-i tăiem moțul sau rupem turta... trece baba cu colacul. În plus, sărbătoarea asta n-are niciun Dumnezeu. Cam așa m-a apostrofat un cunoscut când i-am zis de ziua umanismului. Ce-o să facem acum, schimb de cadouri de ziua asta, o să mai încurajăm și noi consumerismul mondial? Și pentru ce, că doar oameni suntem, nu?!

Sunt de acord cu el, într-o oarecare măsură. Nu-mi plac festivismele, și sunt de părere că credința – în ceva atât de abstract precum o zeitate – trebuie să rămână o chestiune privată. Atâta timp cât ea nu invadează spațiul public, nu îndoctrinează cu forță mințile tinere ale elevilor, nu suge fonduri de la bugetul care și așa e vai de capul lui. Cum toate astea se întamplă în România de 20 de ani încoace, cred că e cazul ca și segmentul ăla nenăscut, nebotezat și fără Dumnezeu, care trăiește totuși în țara asta, să-și manifeste prezența în orice fel crede de cuviință, astfel încât să fie o alternativă pentru aceia care, la un moment dat, încep să-și pună întrebări. Umaniști, atei, liber cugetători, oricum s-ar numi, oamenii ăștia ar trebui să iasă în față în fiecare zi a anului și să îndemne lumea să gândească. Așadar, urarea mea de ziua umanismului ar fi una mai pragmatică: Gândiți, fraților, că nu e pe bani! Gândirea liberă e mai ieftină decât orice religie!"

Dollores Benezic, simpatizantă ASUR

Un comentariu: