29 iulie 2010

Comunicat de presa privind modalitatea de finantare a BOR si salarizarea personalului clerical si ne-clerical

Ca urmare a scrisorii deschise privind propunerea de taxare a cultelor religioase initiata de ASUR, Patriarhia Romana a emis in data de 27.07.2010 un nou comunicat de presa, incercind sa clarifice anumite aspecte privind modalitatea prin care se finanteaza BOR. Asociatia noastra doreste sa multumeasca si pe aceasta cale Biroului de Presa al Patriarhiei pentru deschiderea la dialog si, speram noi, pentru transparenta.
 
Din pacate, atit in Dreptul la replica din 21.07.2010, cit si in sus-mentionatul comunicat, raspunsurile oferite de Biroul de Presa al Patriarhiei la intrebarile justificate ale societatii sint, in cel mai bun caz, partiale. Ne marginim la doar doua exemple:

  • In 21.07.2010, Biroul de Presa al Patriarhiei afirma:
    Este de notat şi faptul că, în bugetul de stat al Guvernului pe anul 2010, în afară de sprijinul financiar pentru salariile personalului cultelor, nu a fost alocat niciun ban pentru alte activităţi ale acestora.”

    Dupa cum se poate usor constata, aceasta este o eroare; doar in ultimele doua saptamini din martie, prin Hotariri de Guvern s-au alocat BOR atit fonduri pentru contructia de biserici cit si diferite terenuri. Ulterior chiar si Biroul de Presa al Patriarhiei a admis primirea acestor bunuri, desi le considera “izolate şi irelevante pentru fondul general al problemei

    Daca 2,15 milioane lei (HG 263/31.03.2010)si 14,4 ha de teren (HG 214/17.03.2010) sint “irelevante”, oare ce nivel al sprijinului statului este considerat “relevant”?
  • Referitor la salarizarea clericilor, in 27.07.2010, Biroul de Presa al Patriarhiei, incercind sa minimizeze importanta ajutorului primit de la Stat, da ca exemplu Administraţia patriarhală in care “doar o treime dintre salariaţi beneficiază de sprijin la salariu de la bugetul de stat, iar două treimi sunt plătiţi integral din fondurile proprii ale Bisericii”.

    Nu intelegem de ce nu a fost data publicitatii situatia pentru intreg personalul clerical si ne-clerical. Acestia sint de ordinul zecilor de mii (!), in timp ce personalul Administratiei Patriarhale reprezinta mai putin de 5% din total; in 2008 fiind de 1.001 persoane (conform datelor disponibile la Ministerul de Finante)

    Conform acelorasi date disponibile la Ministerul de Finante, in 2008 Administratia Patriarhala a avut:
    • un profit (din activitati economice) de 3.526.245 lei
    • un excedent (din activitati fara scop patrimonial) de 2.313.629 lei
    • total excedent/profit: 5.839.874 lei
 
Speram ca in final, Biroul de Presa al Patriarhiei sa dea dovada de mai multa transparenta in ceea ce priveste finantarea BOR si maniera de utilizare a fondurilor.
 
Ca orice entitate de drept privat, BOR poate dispune, in limitele legii, asa cum doreste de fondurile proprii; in schimb, atunci cind sint implicati banii primiti de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, transparenta folosirii lor este primordiala.
 
In interesul informarii publice, rugam Biroul de Presa al Patriarhiei sa ofere contribuabililor din Romania raspunsuri la doua intrebari foarte importante:
  • cum se asigura auditarea corespunzatoare a activitatilor pentru a se discerne care dintre activitatile desfasurate si proprietatile imobiliare detinute au legatura directa cu practicarea cultului si care nu?
  • care este cuantumul impozitului auto-calculat, asumat si platit in 2009
 
Cu multumiri anticipate,
 

Un comentariu:

  1. De fapt BOR nici n-ar trebui finantati de catre stat atata vreme cat au locuri de munca care interzic explicit egalitatea de sanse intre femei si barbati (ati vazut preoti femei?).

    RăspundețiȘtergere