6 septembrie 2010

Catedrala Mânturii Neamului - o necesitate practică?

***acesta este comunicatul de presă transmis azi de ASUR***

În data de 2 August am lansat campania "Nu-ți lăsa banii în plata domnului!" cu scopul de a declanșa o dezbatere publică care să ducă la taxarea cultelor și stoparea finanțării acestora de la bugetul de stat.

Printre altele, ridicam problema construirii unui număr excesiv de biserici și alte unități de cult, de multe ori cu fonduri provenind de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în lipsa unui cadru normativ referitor la necesitățile de practicare a cultelor. Problema este cu mult mai acută atunci când ne aflăm în fața unui proiect faraonic, care se dorește realizat pe banii contribuabililor: Catedrala Mântuirii Neamului.

Întrebarea este legitimă: De ce Statul trebuie să finanțeze o astfel de construcție? De ce avem nevoie de așa numita Catedrală a Mântuirii Neamului?

Răspunsul ni-l dă PF Daniel, Patriarhul BOR: “[…] este o necesitate practică ținând seama de numărul mare aproape șaizeci de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care nu încap mai mult de doisprezece în Altarul Catedralei actuale de pe Dealul Mitropoliei. Deci, este o necesitate practică.” (sursa: Agenția de știri Basilica)

Această declarație a fost făcută de domnia sa în cursul unui serviciu religios de binecuvântare a începerii lucrărilor de execuție a Catedralei, care a avut loc vineri, 3 septembrie, într-un cvasi-anonimat foarte diferit de ceremoniile religioase grandioase cu care am fost obișnuiți în ultimii ani.

În contextul costului enorm al clădirii, de sute de milioane de euro, bani care ar urma să provină, într-o proporție semnificativă, de la bugetul de stat, și al modului extrem de controversat prin care i s-a transmis în proprietate BOR terenul aferent, Asociația Secular-Umanistă din România, exprimându-și surprinderea față de o asemenea afirmație și regretul față de lipsa de transparență, solicită autorităților Statului:

• stoparea finanțării din bani publici a construcției Catedralei
• revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 ha de teren pe care se dorește amplasarea contrucției.

Să nu uităm: în România sunt 18.300 de biserici și doar 4.700 de școli generale care stau la dispozitia copiilor!

3 comentarii:

  1. Daca (!!!) in spatele acestor scursuri umane chiar se afla un zeu, acesta este, in mod obligatoriu, tot o scursura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca Danielut e ingrjiorat de obezitatea din randul clerului; neincapatoare!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Religia e o insulta la adresa demnitatii umane. Fara ea, ai avea oameni buni care fac fapte bune si oameni rai care fac fapte rele, dar pentru ca oamenii buni sa faca fapte rele, e nevoie de religie" - Steven Wainberg

    Ne trebuiesc bisericile astea ca sa intretinem oamenii despre care e vorba mai sus si care nu platesc nici un fel de taxe ?

    RăspundețiȘtergere