Cu o săptămână în urmă începea la Budapesta al 14-lea Congres al Scepticilor Europeni cu două priorități anunțate: lupta cu creaționismul și cu medicina alternativă care, mai nou, încearcă să se redefinească drept medicină integrativă. O mișcare de marketing, fără îndoială. Cine și-ar dori o medicină dezintegrativă...
Prima prioritate a fost abordată inițial de către George Kampis de la Universitatea Eötvös din Budapesta care ne-a oferit un scurt curs de combatere a Proiectului Inteligent, sau care o fi traducerea corecta a "Intelligent Design". Ideea principală suna așa: "tratează simplitatea cu simplitate" și nu complica mesajul de combatere a celor care critică evoluționismul. În primul rând trebuie lămurit statutul Intelligent Design-ului. Dacă se pretinde știință, atunci trebuie criticați în conformitate cu rigorile metodei științifice și puși la colț dacă nu sunt în stare să producă dovezi irefutabile. Dacă însă fac apel la considerații creaționiste, atunci trebuie etichetați ca teologi fără competențe în lumea fizică.
A doua prioritate a fost, fără îndoială, mai îndeaproape tratată, mulți prezentatori abordând tactici noi și interesante de combatere a medicinei alternative, în general, și a homeopatiei în special. Prof. Willem Betz și Amardeo Sarna, președintele scepticilor europeni, au prezentat calea juridică de atac, poate mai de durată, cu un succes incert dar cu un potențial enorm de rezolvare radicală, iar Andy Wilson din Marea Britanie a prezentat o cale ingenioasă de a familiariza publicul larg cu inconsecvențele logice și lipsa de dovezi a homeopatiei.
În perioada următoare vom lua în considerare în cadrul Consiliului Director al ASUR, propunerea lui Andrei Kiper de demarare a unui proiect de popularizare a lipsei de dovezi care să sprijine medicina alternativă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu