25 octombrie 2010

Opriți sărăcirea Statului în numele Domnului!

Recent (în data de 13.10.2010), Secretariatul de Stat pentru Culte a elaborat un set de proiecte de hotărâre de guvern prin care se urmărește transferarea gratuită în proprietatea BOR a câtorva zeci de clădiri și a peste 30 de hectare de teren, aflate în prezent în proprietatea Statului. Printre aceste clădiri se numără fostul sediu al Parlamentului României, un bloc din centrul Bucureștiului, mai multe hoteluri și restaurante.
O astfel de inițiativă este discriminatorie și abuzivă și vine în totală contradicție cu situația financiară actuală a bugetului de stat.
Proprietățile statului ar trebui folosite pentru bunăstarea tuturor cetățenilor, nu în avantajul unor organizații private, indiferent care ar fi acestea, iar Statul, mai ales acum, ar trebui să își consolideze veniturile, nu să le diminueze sub diferite forme.


Din 1990 și până astăzi, cultele religioase, BOR în special, au primit cadou din partea Statului sute de clădiri și nenumărate hectare de teren intravilan și arabil; toate sub pretextul unei așa-zise reparații, mereu parțiale, a abuzurilor regimului comunist. Deși BOR și-a recăpătat prin retrocedare cca. 40.000 de hectare de teren agricol, mii de hectare de păduri și sute de clădiri, deși în cazul foștilor deținuți politic, Guvernul a dorit să limiteze despăgubirile (OUG 62/2010), acum aceste proiecte de hotărâre de guvern continuă spolierea averii Statului în beneficiul unor organizații private.


În acest context, Asociația Secular-Umanistă din România solicită Guvernului României să:
respingă sus-menționatele proiecte de acte normative
oprească transmiterea gratuită în folosință sau în proprietate a bunurilor aparținând Statului către BOR sau alte culte religioase
să ia măsurile ce se impun pentru recuperarea prejudiciilor create în ultimii 20 de ani prin transmiterea gratuită în folosință sau în proprietate a bunurilor aparținând Statului către cultele religioase.


Să nu uităm: În Romania sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de școli generale stau la dispoziția copiilor!


Dacă doriți să vă alăturați demersului nostru, puteți semna petiția aici.

2 comentarii:

  1. ba' da' se afla printre umanistii lu' peshte vreun intelectual cu o facultate serioasa? (nu labareala gen filozofie jurnalism, comunicare sociologie bla bla bla)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asteptam sa iei tu bacu la mate-fizica si apoi, cu voia Domnului, poate inveti si alfabetu' (de preferinta pe tot) ca sa ne scrii pe blog.

    RăspundețiȘtergere