”In 1992, satelitul COBE a trimis spre Pamant date legate de radiatia cosmica de fond, iar acestea au fost transformate in imagini ce au facut repede inconjurul lumii. Era cea mai veche marturie privind universul nostru, "semnatura lui Dumnezeu", care scotea in evidenta infime variatii ale densitatii materiei din universul timpuriu - germenii galaxiilor si stelelor, in ultima instanta semintele din care am aparut si noi. Aceasta descoperire, considerata una dintre cele mai mari din toate timpurile, venea sa certifice valabilitatea modelului big bang: universul nu e etern si imuabil, ci s-a nascut dintr-o explozie si se afla in expansiune.
In Big Bang, Simon Singh scrie istoria ideilor si modelelor pe care ni le-am faurit despre univers, de la desprinderea stiintei de religie si mit pana in prezentul cercetarilor prin sateliti. Copernic, Galilei, Einstein, Hubble, Gamow sau Hoyle sunt personajele unei povesti pasionante la care participam si cu mintea, si cu sufletul. Insa dincolo de povestire, admirabil construita, in cartea lui Singh gasim analiza fina a insasi conditiei cunoasterii stiintifice."
Cartea a fost aparut in limba romana, in colectia de stiinta a editurii Humanitas. E prezenta in librarii de multa vreme, insa de obicei e greu de depisatat micutul raft cu carti de stiinta printre multitudinea de carti dedicate medicinii alternative.
Probabil multi dintre voi ati auzit de Simon Singh datorita scandalului legat de medicina alternativa. Insa pana cand va fi editata si la noi cartea "Trick or Treatment" (in care este tratat acest subiect), va recomand sa cititi Big Bang.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu