Astăzi, 12 februarie, se sărbătoresc 202 ani de la nașterea lui Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluționiste. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România lansează portalul educațional ”Să înțelegem evoluția”, disponibil la adresa www.evolutionism101.ro.
Portalul educațional destinat înțelegerii teoriei evoluției a fost dezvoltat de University of California, Berkeley și tradus de voluntarii ASUR. Fiind un proiect de amploare, după finalizarea traducerii întregului portal, ASUR își propune să distribuie informațiile atât elevilor, cât și profesorilor de biologie. Portalul conține numeroase lecții, teste și materiale didactice care să faciliteze și să încurajeze acumularea de cunoștințe în domeniul biologiei evoluționiste.
”Dorim să le mulțumim tuturor voluntarilor care contribuie la acest proiect – profesori, biologi, studenți și traducători profesioniști. Cu ajutorul lor, reușim să punem la dispoziția tuturor celor interesați un portal educațional unic în România, care sperăm că va încuraja predarea, dar și învățarea noțiunilor elementare despre evoluționism. ASUR va asigura accesul gratuit la portal pentru toată lumea, întrucât popularizarea cunoașterii științifice este unul dintre obiectivele asociației noastre” a declarat Liliana Voicu, vicepreședinte ASUR.
Portalul www.evolutionism101.ro conține răspunsuri bine argumentate la întrebări precum: ”Ce sunt speciile?”, ”Cum funcționează evoluția?”, ”Cum apar speciile noi?”. ”Ce au în comun păsările și dinozaurii?” Mai mult, informațiile sunt structurate și prezentate într-o manieră inedită și atractivă. În prezent, primele două capitole ale portalului sunt în limba română, iar restul în limba engleză. Traducerea celorlalte capitole va fi realizată în cel mai scurt timp posibil, iar informațiile vor fi puse la dispoziția publicului larg.
În cursul acestei săptămâni, ASUR a a derulat și alte acțiuni dedicate Darwin Day, inclusiv organizarea, în parteneriat cu Institutul Francez, a unei conferințe cu tema ”Istoria îndelungată a biodiversității”. Conferința a fost susținută de paleontologul Jean-Paul Saint-Martin, profesor la Muséum National d’Histoire Naturelle din Paris.
Daca aveti nevoie de ajutor la traduceri, ma ofer voluntar . E un proiect important, cu atat mai mult cu cat nu se face asa ceva in scoala .
RăspundețiȘtergereAm examenul Cambridge Advanced .
Postati aici daca sunteti interesati .
@Saturnine - Multumim pentru oferta, sigur ca mai avem nevoie de ajutor. Te rugam sa ne scrii pe pr@asur.ro pentru a stabili impreuna ce pagini vei traduce. Inca o data, multumim.
RăspundețiȘtergereAșa aș vrea să nu mai folosiți „evoluționism” din pricina conotațiilor creaționiste și dogmatice pe care le răspândește... Nu înțeleg de ce nu puteți folosi „evoluție”.
RăspundețiȘtergereZergu draga, "evolutionism" si "evolutie" sunt termeni diferiti (vezi DEX). Numele siteului a fost bine ales, avand in vedere semnificatia cuvantului. Daca te documentezi putin, ai sa poti intelege diferenta.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, cand m-am oferit voluntar pentru traducere, speram sa fim multi traducatori si sa terminam treaba repede. Din pacate, am vazut ca si printre atei sunt multi vrednici la comentat, dar care se feresc de munca mai ceva ca dracu de tamaie.
Monica, puteti conta in continuare pe ajutorul meu. Trimite-mi ce vrei sa mai traduc.
Cristina B.