7 aprilie 2011

Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite în Parlament legea privind Parteneriatul Stat-Culte - un prim pas spre normalitate

***comunicat de presă***

Coaliţia formată pentru a protesta împotriva Legii parteneriatului dintre stat şi culte în domeniul asistenţei sociale salută decizia preşedintelui României de a retrimite în Parlament acest act normativ a cărui nocivitate a fost subliniată de numeroase ONG-uri şi voci publice din România.

„Apreciem decizia preşedintelui României de nepromulgare a legii. Această lege, odată intrată în vigoare, ar deschide o cutie a Pandorei. BOR şi alte câteva culte mai importante ar fi transformate în agenţi electorali ai partidului aflat la putere la un moment sau altul şi s-ar oficializa cârdăşia deja existentă dintre unii oameni politici şi ierarhia Bisericii.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR

Decizia de nepromulgare confirmă soliditatea argumentelor prezentate de cei care s-au exprimat critic faţă de fondul legii votate iniţial în Parlament, lege care afectează interesele cetăţenilor români şi care deschide calea populismului şi condiționării cu scop electoral a asistenţei sociale.


Decizia Preşedintelui de nepromulgare a legii este un prim pas important spre reintrarea în normalitate; cu toate acestea problema rămâne deschisă, iar responsabilitatea unei decizii finale aparţine Parlamentului.

Coaliţia reiterează apelul către societatea civilă şi către clasa politică de a continua eforturile pentru a convinge Parlamentul să legifereze în mod responsabil, echilibrat si raţional, în conformitate cu principiile asumate de democraţiile consolidate.

Miza este mare; sunt în joc democraţia şi calitatea serviciilor publice din România.

Reamintim principalele neajunsuri ale noii legi:
  • se încalcă libera concurenţă; noua lege este discriminatorie faţă de ceilalţi furnizori de servicii sociale, instaurând un monopol, de facto, al Bisericii în acest domeniu;
  • se dă o tentă ideologic-religioasă protecţiei sociale, afectând relaţia dintre cetăţean şi Stat;
  • finanțările se prevăd a fi acordate prin derogare de la Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice; de acum banii obţinuţi astfel vor putea fi folosiţi pentru:
    • activitaţi generatoare de profit
    • activitaţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului.

Membrii coaliţiei sunt: Asociaţia Integration, Asociaţia Samusocial din România, ALIAT - Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor, Fundaţia Parada, Centrul de Relaţii Internaţionale, Mişcarea Verzilor, Asociaţia Solidaritatea pentru Libertate de Conştiinţă, Asociaţia Umanistă din România, Asociaţia Sens Pozitiv, Asociația Secular-Umanistă din România, Fundaţia Estuar, Liga Pro Europa, Grupul pentru Acţiune Socială, ECPI-Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, PSI România, Asociaţia ACCEPT, A.S.C.H.F-R filiala Argeş.

6 comentarii:

  1. ...decizia presedintelui este inteleapta.Parlamentul voteaza legi proaste. Cultele si orientarile religioase trebuie sa se autofinanteze,trebuie sa declare averile si sa plateasca taxele...ca in Statele Unite,Franta,si alte tari democratice.Nu se poate sa se din taxele platite de cetateni si sa se favorizeze o anumita biserica sau orientare religioasa,in cazul nostru BOR...rau au facut ca au admis religia in scoli, invatamantul trebuie sa fie laic. Religia nu a contribuit nicaieri cu nimic la progresul omenirii...a omorat,ars pe rug ,tras pe roata etc , de la Giodano Bruno si pana in zilele noastre cu crimele de pedofilie din biserica catolica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esenta crestinismului este iubirea si ajutorarea aproapelui. Daca in istoria crestinismului (v. catolicism) au aparut arderi pe rug, crime, asupriri etc., aceia care le-au savarsit au pretins doar ca sunt crestini. Nu putem judeca o intreaga comunitate dupa cativa indivizi.
    Sufletul purtator de Dumnezeu raspandeste lumina, bunatate si pace. Viata unui credincios crestin este un lung sir de fapte bune, savarsite din inima, fara niciun interes personal. Cititi vietile sfintilor, de demult sau contemporani (Paisie Aghioritul, Sf. Nectarie, Sf. Arsenie Boca si atatia altii). Secularismul a adus exacerbarea eu-lui, orgolii distrugatoare, violenta, sexualitate desantata, egoista, privita doar ca sursa de placere, homosexualitate, destramarea familiilor etc. Morala laica nu poate elibera omul de viciile sale, ci le incurajeaza. Este doar o blana de oaie ce ascunde un lup infiorator. Ne mintim pe noi insine crezand ca suntem liberi, despartiti de Izvorul Vietii- Dumnezeu. Ca o flacara fara oxigen.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cativa indivizi? Nu este adevarat ceea ce afirmi! Judecam intreaga comunitate religioasa pentru ca a participat aproape toata la arderi pe rug, la crime, la asupriri. Numai cativa indivizi si-au iubit cu adevarat semenii si au raspandit sentimente nobile. Realitatea este exact pe dos, afirmatiile tale nu au acoperire istorica.
    Legat de secularism nici nu stiu de unde sa incep. Ceea ce spui tu este pura fantezie, urasti niste oameni dar de fapt nu stii de ce o faci. Homosexualitatea este o orientare sexuala. Prin simplul fapt ca tu crezi ca este ceva anormal si o treci in lista neagra, asta spune tot despre nivelul tau de intelegere a naturii. Sa nu mai vorbim de iubirea pe care o raspandesti prin cuvintele tale pline de ura. Religia este cea mai intunecata metoda de a explica marile intrebari ale vietii. Norocul speciei noastre este ca depasim incet, incet momentul trairii religioase si ne apropiem de adevarata cunoastere, cunoasterea stiintifica, unde fiecare descoperire reprezinta o candela aprinsa in intunericul religos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate, ne apropiem din nou de evul mediu. Religie in scoli, popa adus la gradinita sa impartaseasca copiii (ce norme de igiena respecta acea lingurita plimbata din gura in gura?)
    Am uitat, si dreptcredinciosii care gandesc in sloganuri, bine infipte in creier de taica popa pe la slujbe si spovedanii (caci nu poate exista credinta fara biserica, adicatelea fara sa-l ingrasam pe taica popa). Si dorinta lor de a face bine este atat de mare incat fac mult rau prin superficialitate. dar sunt convinsi ca fac bine si asta e tot ce conteaza. Daca iti pot servi un slogan auzit de la taica popa atunci o vor face. Desigur, un infractor este de fapt un mesager divin, un fel de martir. Daca te-au calcat hotii se cheama ca te-a incercat dumnezeu. Deci, hotul este un martir, caci a facut voia domnului si mai si plateste cu inchisoarea.
    Si, sa nu uitam ca Biblia este o carte sfanta, revelata divin, valabila in intregimea ei, dar pe care credinciosii o pot rastalmaci dupa cum le convine. Anumite parti incomode pur si simplu nu le citesc, si astfel, viata e frumoasa, religia e minunata, iar omul e creat dupa chipul si asemanarea domnului. Adica rau, mincinos, lenes, ipocrit. Sau poate era vorba despre asemanarea fizica si eu pricep mai greu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Faptele care am sa le spun le zic cu scarba dar le zic pentru ca sunt adevarate.
    Sunt scarbit sa traiesc intr-o tara atat de religioasa oriunde te-ai uitata in lume poti observa ca nivelul de trai al populatiei creste odata cu nivelul de secularizare al tarii. Numai ca se pare ca tara noastra ii pe invers. Unii ma numesc incapatanat cand spun aceste lucruri dar cu toate astea refuz sa emigrez. Refuz sa emigrez pentru ca aceasta ii tara mea, si prefer sa incerc sa o schimb inainte sa o abandonez.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt si eu un cetatean al acestei tari si am dat intamplator de ASUR. Sa spun drept nu inteleg de ce va luptati cu Dumnezeu sa-l scoateti din vietile oamenilor. Gandirea mea critica ar spune ca sunteti nebuni sa va bagati in libera alegere a omului. Ramaneti doar in domeniul stiintei si evoluati liberi si nu mai raniti inimile oamenilor.

    RăspundețiȘtergere