6 octombrie 2010

Universul a avut mulţi vizitatori

Cum mulți dintre voi deja ați aflat, duminică și luni a avut loc evenimentul ”Cu mic, cu mare... prin Univers”, la care ASUR a fost coorganizator.
 

Duminică, în ziua dedicată publicului larg, ne-am bucurat să vedem că interesul copiilor pentru astronomie a fost peste așteptările noastre. Astfel, pe parcursul întregii zile, peste 1000 de vizitatori au trecut pragul Facultății de Fizică de la Măgurele.

Am avut pregătite numeroase activități interesante, care s-au desfășurat în paralel. Astfel, în timp ce unii vizitatori au observat experimentele derulate în laboratoarele facultății, alții au admirat cele două expoziții de fotografie expuse în holul mare al Facultăţii de Fizică – “Zborul domnului Dumitru Prunariu în spaţiu” (expoziţie prezentată de Planetariul din Baia Mare) şi “Astrofizica în imagini” (fotografii de Alex Tudorică).
Un alt moment atractiv al zilei a fost concursul pe teme de astronomie, la care au participat peste 80 de elevi, premiul cel mare fiind câștigat de Ioan Dana de la Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”.

Ziua de luni a debutat cu cu un moment emoţionant – discursurile susţinute de dna ing. Eliza Popovici şi dl. dr. Călin Popovici Jr. pentru marcarea centenarului prof. Călin Popovici, fondatorul astrofizicii în România.
Ulterior, au avut lor nu mai puțin de şapte seminarii pe teme de astrofizică, susţinute de renumiţi profesori şi cercetători, atât din România cât şi din străinătate.
Finalul evenimentului a fost marcat de masa rotundă organizată de ASUR, în cadrul căreia participanții au discutat despre atractivitatea cunoașterii științifice.


Pentru noi, acesta a fost primul eveniment de amploare la care am avut șansa să ne contribuim. Succesul acestei manifestări, dar mai ales audiența de care s-a bucurat ne încurajează să derulăm și alte proiecte care să contribuie la popularizarea cunoașterii științifice.
E adevarat că au nu toate aspectele organizarii au fost impecabile, acest lucru fiind cu atât mai evident cu cât popularitatea evenimentului a depăşit cu mult aşteptările şi pregătirile noastre şi mai ales ale instituţiilor partenere. Totuşi, vom încerca să folosim cât mai eficient învăţămintele pe care le-am acumulat pe parcursul acestei experienţe extraordinare.

-----------------------------------------------------------------------
Evenimentul ”Cu mic, cu mare... prin Univers” a fost sponsorizat de: Fundația Dinu Patriciu, Coca-Cola Hellenic și F64Studio.

Parteneri media: Radio RFI, Știința Azi, Stiinta.info, Scientia.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu