21 noiembrie 2010

Reactiile de la Gaudeamus

Statutul unui ONG ratacit printre standuri de edituri, companii media si universitati il predispune la ceva confuzii pe iubitorul de carte interesat de cele mai noi titluri si cele mai mari discounturi. Ne ia ceva timp sa-l lamurim pe trecatorul prin fata standului ca noi nu vindem nimic si ca-l invitam sa indure cele cateva secunde de prezentare a calendarului pe teme stiintifice pe care ASUR il ofera tuturor.

De aici incolo reactiile sunt extrem de diverse: unele confuze, de genul "este ortodox?" sau "asta este ca al popilor numai ca pe invers", altele indiferente, de genul "gratuit? De ce nu?". Am avut si un domn in varsta care a refuzat calendarul dupa ce i s-a explicat semnificatia cuvantului secularism, reactionand foarte vehement la adresa obiectivului ASUR de separare a bisericii de stat: "biserica e stat si statul este biserica!"

Reactiile care ne provoaca cea mai mare placere suna cam asa: "aaah, cu asta chiar m-ati nimerit", "ce initiativa extraordinara!", "dati-mi va rog mai multe! Sunt profesoara si vreau sa le afisez prin scoala".

Faptul ca am epuizat stocul de 2000 de calendare cu ore bune inaintea inchiderii zilei de duminica ne indreptateste sa consideram participarea ASUR la targul de carte Gaudeamus un mare succes. Suntem convinsi ca, desi nu toti cei care au primit un calendar stiintific il vor afisa sau vor fi de acord cu importanta popularizarii stiintei, evenimentul a reprezentat o excelenta ocazie de dialog pe o tema atat de neglijata in Romania acestor ani. Am avut conversatii de minute bune pe teme de predare a evolutionismului in scoli sau pe teme de secularism cu persoane "agatate" pe culoarul dintre standuri utilizand sintagma de succes comercial: "va intereseaza un calendar GRATUIT?" Explozia informationala din zilele noastre ne face sa apelam si la astfel de trucuri ieftine in comparatie cu importanta subiectului.

Maine este ultima zi de targ dar gandul ne fuge deja catre urmatoarele proiecte pe care de abia asteptam sa le punem in aplicare.

2 comentarii:

  1. poate lasati la download calendarul si in alt format, jpg-ul cred ca are o rezolutie prea mica pt printare

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru calendarul in rezolutie mare va rog sa scrieti un mesaj la pr@asur.ro

    RăspundețiȘtergere