***comunicat de presă***
Marţi, 8 martie 2011, ora 12:52, Parlamentul României, cu o largă majoritate, a deschis calea mitei electorale. Practic, prin adoptarea Legii privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale, cultele religioase sunt legate financiar şi mai mult de către Stat, ajungând să depindă de voinţa partidului sau a coaliţiei aflate la putere la un moment dat.
„Se impune societăţii o lege nocivă care introduce o discriminare flagrantă între cultele religioase şi celelalte ONG-uri care oferă servicii sociale. Prin decizia Parlamentului, cultele devin mai egale decât ceilalţi egali. Şi atunci te întrebi: se va respecta principiul echidistanţei Statului faţă de ceilalţi actori din piaţă, din moment ce cultele beneficiază de o lege specială? Ne ingrijorează şi introducerea unei derogări de la legea 350/2005. Practic, se dă cale liberă folosirii banului public la finanţarea activitaţilor aducătoare de profit ale Bisericii şi la achiziţionarea de proprietăţi, terenuri şi clădiri. Banii pe care Statul îi strînge din impozitele cetăţenilor vor ajunge la dispoziţia unor organizaţii religioase private.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
Noua lege prevede ca Guvernul, fără nici un control din partea Parlamentului, să poată deturna către cultele religioase o parte din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Aceste fonduri vor veni să se adauge celor care se acorda deja, în mod „tradiţional”: bani pentru plata salariilor preoţilor, bani pentru plata personalului neclerical, bani pentru contrucţii de noi biserici şi pentru repararea celor deja existente, donaţii de terenuri şi clădiri, scutiri de taxe şi impozite etc.
Și mai grav, aceste fonduri vor putea fi folosite pentru dezvoltarea unei structuri de cadre aparţinînd cultelor religioase, așa numitele „corpuri de voluntari”, ce se va substitui serviciilor legitime ale Statului.
Un alt aspect îngrijorator îl constituie prevederile privind co-finanţarea din partea cultelor. Dincolo de suma ridicol de mică cu care acestea sunt obligate să contribuie (20%), în practică această contribuţie va putea fi obţinută tot de la Stat, din partea administraţiei publice locale.
Lista abuzurilor nu se opreşte aici:
- se încalcă libera concurenţă; noua lege este discriminatorie faţă de ceilalţi furnizori de servicii sociale, instaurând un monopol, de facto, al Bisericii în acest domeniu
- se dă o tentă ideologic-religioasă protecţiei sociale, afectând relaţia dintre cetăţean şi Stat
- finanțările se prevăd a fi acordate prin derogare de la Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice; de acum banii obţinuţi astfel vor putea fi folosiţi pentru:
- activităţi generatoare de profit
- activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului
Care este rostul acestei legi? De ce a fost adoptată tocmai acum, după ce proiectul a zăcut ani de zile la Parlament? Chiar şi Guvernul, în punctul de vedere înaintat Camerei Deputaţilor (nr. 802/19.02.2010) a subliniat inutilitatea ei din perspectiva protecţiei sociale, în condiţiile în care acest domeniu este suficient reglementat.
Această mişcare, în contextul apropierii anului electoral 2012, pare să facă parte dintr-o acţiune mai amplă de dicţionare de bani către cultele religioase, în general şi către BOR în special. Astfel, prin Legea Bugetului adoptată în decembrie 2010, în cadrul unor programe multianuale se prevede ca în 2012 faţă de 2011:
- fondurile pentru contruirea de noi biserici şi repararea celor existente vor creşte cu 200% (!!!)
- fondul de salarii pentru personalul neclerical din instituţiile de învățământ teologic va creşte cu 64%
- fondul de salarii pentru preoţi va creşte cu 8,4%
Pentru comparaţie, fondurile ce se prevăd a fi alocate în 2012 pentru reabilitarea infrastructurii şcolare sunt de 3,3 ori mai mici decât cele pentru construirea şi repararea bisericilor, iar economia României se estimează a avea o creştere în 2011 de cel mult 1%.
Ţinând cont de toate acestea, facem un apel la Preşedintele ţării, dl. Traian Băsescu, să nu promulge această lege şi să o retrimită către Parlament pentru reexaminare.
Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!
Monica, referitor la Mitropolia-CAR care accepta numai ortodocsi, ce zici, e rost de vreo reclamatie din partea voastra?
RăspundețiȘtergereSau ceva-orice sa ajunga ideea in presa:
Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare
(publicata in Monitorul Oficial nr. 69 din 31 ianuarie 2002)
"Art. 5.
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, conditionarea participarii la o activitate economica a unei persoane ori a alegerii sau exercitarii libere a unei profesii de apartenenta sa la o anumita rasa, nationalitate, etnie, RELIGIE, categorie sociala, respectiv de convingerile, de sexul sau orientarea sexuala, de varsta sau de apartenenta sa la o categorie defavorizata."
plsssssssssssssssssssssss :D
Eventual alaturi de un citat din bebleie:
RăspundețiȘtergere"Să nu iei de la el dobândă şi spor, ci să te temi de Dumnezeul tău, ca să trăiască fratele tău cu tine. Eu sunt Domnul.
Argintul tău să nu ţi-l dai lui cu camătă şi pâinea ta să nu i-o dai ca s-o iei cu spor." (Leviticul 25:36-37)
Legea 489/2006, Art.10, alin(5) Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios.
RăspundețiȘtergere@Hey - cred ca in cazul CAR, care e institutie non-bancara, se schimba regulile. Din cate stiu, esxista si CARuri destinate exclusiv pensionarilor, lucru ce ar incalca partea cu ”varsta”. Insa ma interesez si revin cu un raspuns.
RăspundețiȘtergere@Zergu - am folosit argumentul asta de mai multe ori. In mod normal, legea nu ar trebui sa fi promulgata de presedinte. Ramane de vazut daca actiunile ONGurilor care se opun (suntem mai multi acum) vor putea influenta decizia de la Cotroceni.
A (nu) fi pensionar nu e echivalent cu a (nu) fi batran.
RăspundețiȘtergereE o batalie pierduta. Sora mea eleva la liceu la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti mi-a spus ieri ca ea nu crede in evolutie pentru ca toti profesorii ei spun ca e o prostie. Cel de biologie, cel de filosofie, cel de relgie (se putea altfel?), etc. Medicul de familie i-a zis acelasi lucru. Argumentele mele sunt egale cu 0 in fata ei pentru ca eu sunt un simplu absolvent de drept, nu am competente necesare in domeniul respectiv. Si inca ceva: i s-a mai zis la scoala ca nu se stie sigur daca Pamantul e rotund, pentru ca omul nu a calcat in spatiu si ca toate misiunile spatiale sunt trucate la Hollywood. Nu se mai poate reforma invatamantul romanesc! Asa ca nu ar trebui sa ne mire prea mult atitudinea clasei politice. Romania e pierduta!
RăspundețiȘtergereNu asta e problema
RăspundețiȘtergere"Romania si-a castigat la CEDO dreptul de a afisa in scoli simboluri religioase." Mi s-a atras atentia azi cu privire la aceasta stire. Se auzea mandria in glasul persoanei care imi dadea vestea victoriei majoritatii. Ce oameni ignoranti, ce tara de 2 lei!
RăspundețiȘtergereParca eram in criza si lipseau banii de la buget, nu? Doar s-a mai taiat si din pensii. Bani pentru paraziti vad ca sunt, si inca din belsug.
RăspundețiȘtergereNoutati?
RăspundețiȘtergere